Biologie

folder_openblog, duurzaamheid, vlog

In onze kassen groeit de areca palm onder zijn natuurlijke omstandigheden. Dat houd in tropische temperaturen! Een palm is gevoelig voor spint, dat kan je op verschillende manieren aanpakken. Chemisch of met biologische bestrijders, ook wel natuurlijke vijanden genoemd. Ons bedrijf kiest ervoor om natuurlijke vijanden van de spint in te zetten.

 

Een stukje historie:

Door het grote assortiment wat we telen en de grote afdelingen in de kassen was de plaag en ziektedruk altijd redelijk hoog. Daarom zijn we ruim tien jaar geleden op kleine schaal gaan werken met het uitzetten van natuurlijke vijanden om ervaring op te doen in de areca’s. Dit ging goed! Door planmatig te werken en wekelijks te scouten werden onaangename verrassingen tijdens de teelt zoveel mogelijk voorkomen en rolde we de 03180_spidex2000_03180strategie waar we ervaring mee opgedaan hadden heel snel uit naar andere gewassen. Zelfs onze leverancier van chemische gewasbeschermingsmiddelen belde ons om te vragen wat er aan de hand was. We namen namelijk veel minder chemie af!

Hoe worden biologische bestrijders ontwikkeld:

Het bedrijf Koppert Biological is gespecialiseerd in het vermeerderen van natuurlijke vijanden. Koppert wil in samenwerking met de natuur gewassen weerbaar maken. De natuur is een fascinerende wereld, die circulair werkt en overal een oplossing voor heeft. Koppert werkt aan het economisch toepassen van de oplossingen die de natuur heeft.

Er zijn verschillende verpakkingen waar de diertjes in zitten. De biologische bestrijders tegen spint zitten in een fles. De inhoud van de fles wordt in een bus gedaan waar gaatjes aan de zijkant in zitten. Deze bus draait rond, en door de gaatjes vallen de diertjes naar beneden. Om niet alles op één plek te laten vallen worden de diertjes door middel van een ventilator wat verder weg geblazen. Hierdoor komen ze verspreid in het gewas terecht (zie filmpje).

24-7

De biologische bestrijders gaan direct aan het werk, houden ook geen weekend waardoor de spint 24 uur per dag aangepakt wordt. Dit filmpje laat goed zien hoe de bestrijders de plaag aanvallen. Tot de laatste spint word het opgegeten, waardoor de gewassen weer spint vrij zijn. Het vergt veel kennis (er zijn steeds nieuwe ontwikkelingen) en geduld of de biologische bestrijders hun werk doen. Er valt nog veel te ontdekken, maar dat het werkt staat voor ons vast. We werken nu preventief door het continue uitzetten van biologische bestrijders in de gewassen en niet meer achteraf door de chemie.

Door met biologische bestrijders te werken houd je een gezond en vitaal gewas en dragen we met ons bedrijf bij aan een duurzamere wereld.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu