Clusia rosea Princess

folder_openIntenz Stories

In 1999 maakte we kennis met een heel leuk plantje, de Clusia rosea Princess. Toen hadden we nog niet kunnen bedenken dat de Clusia uit zou groeien tot zo’n belangrijk product binnen ons bedrijf.

Geschiedenis

De Clusia is familie van de Clusiaceae en komt oorspronkelijk voor in de regenwouden van de Caraïben, de Verenigde staten en Zuid Amerika. In deze landen word de Clusia vaak als struik geplant. Een Clusia groeit overal, in haar natuurlijke omgeving verdraagt zij zoute lucht, zandgebieden en veel licht, maar ook in moerassen zal zij groeien.

SONY DSC

Groeiwijze

Wanneer de Clusia in vochtige omstandigheden leeft maakt ze luchtwortels. Hierdoor kan zij ook leven als epifyt. Een epifyt is een plant die op een andere plant groeit, maar niet ten kosten van deze plant. Ze zal met haar wortels vanuit de boom op zoek gaan naar grond en zo uiteindelijk de andere boom domineren. Gedurende jaren kunnen er bijzondere wortelstructuren ontstaan. Hieronder een Clusia die in een cactus gegroeid is.

De Clusia is een sterke plant met leerachtige, ovaal groene bladeren, welke fraai glanzen. Het blad groeit per paar aan de stengels en kan wel 15 tot 20 cm groot worden. Als een Clusia veel zon krijgt, ontwikkelen de bladeren een bijzondere rode bladrand. De takken van een Clusia zijn eerst groen, na verloop van tijd zullen deze verhouten en veranderen in een bruine kleur. In de oksel van de bladeren worden soms zijtakken gemaakt. Een Clusia kan wel 15 meter hoog worden.

Naamgeving

De Clusia rosea Princess is ontstaan door selectie en onderscheidt zich door een kleinere bladstructuur en vertakking. Ze is bekend onder de naam ‘appelvijg’, maar heeft ook nog een andere bijnaam: Signature Tree ofwel handtekeningenboom. Je kunt namelijk tekeningen op het blad maken, die zeer lang zichtbaar blijven. In Tropische landen worden de bladeren veel beschreven; namen van geliefden worden in het blad gegraveerd of er worden tekeningen op het blad gemaakt.

SONY DSC

Bloei

Clusia’s kunnen bloeien met opvallende, vrij grote wit met roze bloemen. De wetenschappelijke soortnaam, Clusia rosea, heeft betrekking op de kleur van de bloem: wit met roze accenten. De bloemen ontwikkelen zich bij oudere exemplaren. Na de bloei vormen zich groene besjes, deze zijn rond van vorm en kunnen wel 8 cm groot worden. Deze vruchten komen alleen in de tropen tot rijping, de bloemen verschijnen zelden aan planten die in huis staan, net zoals de groene besjes die zich na de bloei kunnen vormen.

Haal de tropen in huis

De Clusia rosea Princess is een vrij onbekende kamerplant. Het is een sterke en makkelijk te verzorgen kamerplant die goed gedijt bij verschillende omstandigheden. Een robuuste, maar toch sierlijke kamerplant die tegen een stootje kan! Ons bedrijf kweekt de Clusia exclusief in Europa. Wil je weten hoe het teeltproces in zijn werk gaat bekijk dan het volgende filmpje.

Luchtzuiverende werking

Tegenwoordig zijn huizen, kantoren en scholen heel goed geïsoleerd. Gunstig voor de energierekening, maar ongezond als het om schone lucht gaat. Er blijven namelijk veel afvalstoffen hangen. Stoffen die je niet ziet maar die ongemerkt een aanslag plegen op je lichaam. Er zijn veel technische installaties ontwikkeld om een beter en gezonder leefklimaat te creëren.

Waar iedereen aan voorbij gaat is dat de natuur daar een prima alternatief voor heeft! Planten zuiveren namelijk de lucht. Uit wetenschappelijk onderzoek door Ogreen blijkt dat de Clusia rosea Princess een echte groene bodygard is! Zij blijkt een enorme lucht zuiveraar te zijn en gaat de schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen actief te lijf. Ze zuivert wel 30 m2 lucht!  Met luchtzuiverende planten in je leefomgeving voel je je comfortabel, worden prestaties verbeterd en gezondheidsklachten verminderd. Bij het programma Groen Licht van de Vara mochten we daar meer over vertellen.

Hydroponie

Hydroponie is het laten bewortelen en groeien van planten in water. Als kweker zijn we intensief met onze planten bezig en weten als geen ander dat de schoonheid van planten niet alleen zit in het gewas wat je ziet. Ook in de grond zitten bijzondere eigenschappen van de plant verborgen. De wortels van planten verzorgen de opname van voedingsstoffen voor de plant en breken er schadelijke stofjes af die de plant door middel van zijn bladeren heeft opgenomen uit de lucht. Jaren geleden zijn we al begonnen met experimenteren om de wortels meer zichtbaar te maken. We lieten de Clusia rosea Princess bewortelen in water. Het mooie is dat je de plant ziet ontwikkelen en groeien omdat het in het water staat. De prachtige wortels in een glazen vaas met water, het is letterlijk back to the roots!

Inmiddels bied ons bedrijf een groot assortiment hydroponie aan in verschillende soorten en maten glas en is het een steeds groter wordende tak binnen ons bedrijf. Het verzorgen van planten op water is heel simpel: zet nooit de plant zelf onder water, alleen de wortels. Een klein laagje waar alleen de wortels in het water staan is al voldoende. Spoel om de maand de wortels af en doe vers water in het glas.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu