Design District Rotterdam

folder_openblog

We zien dat planten overal terug komen in winkels etc. Is dat ook zo bij designers?

Dat hebben we onderzocht door een bezoek aan Design District 2017 in de van Nelle fabriek in Rotterdam. Hét trefpunt voor de interieurbranche in Nederland. Living Light exposeerde met de nieuwe Living Light modellen. Achter de schermen is de doorontwikkeling van de Living Light in volle gang. Met haar ontwerpen wil Ermi van Oers interactie creëren tussen mens, natuur en technologie. In Living Light komt het allemaal samen: energie die wordt opgewekt door de plant en de aarde waar ze in staat, de technologie om die energie om te zetten in licht en de mens, die, door de plant goed te verzorgen, het systeem in stand houdt en het licht kan gebruiken.

Design district 2017 (3)

Design district 2017 (4)

Interieurbeplanting

Er werden diverse lezingen gegeven. Wat me opviel was dat er veel over groen gesproken werd. De lezingen gingen over werken en de werkomgeving in 2025. De wereld verandert in rap tempo. Dat heeft gevolgen voor onze manier van werken. Interieurbeplanting wordt steeds vaker ingezet om het welbevinden van de gebruikers van een gebouw te verhogen, maar het heeft ook effect op de productiviteit. Wat komt er allemaal bij kijken, als je als ontwerper groen in het interieur laat plaatsen, zoals bijvoorbeeld living walls of een kruidenmuur. Denk aan onderhoud, voldoende daglichttoetreding, kunstlicht etc. Wat is nu precies het effect op het binnenklimaat, gezondheid, concentratie en luchtvochtigheid.

Design district 2017 (13) a

We kunnen de wereld een stukje mooier maken door gezonde omgevingen te creëren waar mensen zich prettig voelen in de huidige dynamiek van werken; een mix van interactie, samenwerken, focus en concentratie. Gaaf dat ingezien word dat planten daar een hele goed bijdrage aan kunnen geven! Philip van Traa, oprichter en creatief directeur van GrownDownTown. Vertelde over het project ‘de Groene Longen van Joolz’. Het ontwerp en uitvoering maar ook het proces word geroemd als ‘buiten de gebaande paden’ en ‘een voorbeeld voor de industrie’.

Joolz_GrownDownTown

Zoals elk jaar kiest kleureninstituut Pantone de kleur van het jaar. Voor 2017 is dat de kleur Greenery, dat zag je op de beurs ook geregeld terug. Groen staat voor een nieuw begin, aldus Pantone. Het is een frisse en pittig groene kleur die de eerste dagen van de lente oproept, wanneer het groen van de natuur opleeft. “Greenery is de neutrale kleur in de natuur. Hoe meer mensen op gaan in het moderne leven, hoe groter hun aangeboren verlangen om zich onder te dompelen in de fysieke schoonheid en de inherente eenheid van de natuurlijke wereld.”, aldus Pantone.

Vepa project furniture viel op omdat deze super veel planten in de stand had staan. Zij dragen de natuur een warm hart toe. Vepa maakt innovatieve, mooie, circulaire producten. Bijvoorbeeld stoelen of lampen van afval. Ze zijn gemaakt van vilt uit gerecyclede PET-flessen. Een unieke circulaire aanpak!

Conclusie

In vrijwel iedere stand zag je slogans dat ontwerpen geïnspireerd waren door de natuur. Er was veel groen: in de stands zag je de hang naar natuurlijke materialen en het opnieuw gebruiken van grondstoffen, aangevuld met planten. De verbinding met de natuur was doorgevoerd door de hele beurs, alle eet-, en drinkgelegenheden waren ook aangekleed met groen.

Bedrijven zien de toegevoegde waarde van groen voor een betere leef en werk omgeving: het geeft je rust, creativiteit en planten zuiveren de lucht. En dat is geen overbodige luxe in deze overhaaste tijd!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu