Greenhouse Festival

folder_openblog, vlog

De Westergasfabriek in Amsterdam veranderde in een groene oase tijdens het Greenhouse Festival van Let it Grow. Je kon ervaren hoe bloemen, planten en nieuwe groene technologie bijdragen aan een gelukkiger en gezonder leven in de stad. Een inspirerend evenement dat ondanks het mooie weer bijna 4.000 bezoekers trok. Van hobbyhoveniers met groene vingers tot echte plant liefhebbbers: kortom mensen die meer groen in hun leven willen. Opvallend was dat er vooral veel jonge mensen op af kwamen.

Let It Grow

Let it Grow is een ambitieus, internationaal georiënteerd innovatieplatform binnen de bloemen- en plantensector dat is ontwikkeld vanuit Royal FloraHolland. Het doel is om ondernemers die met bloemen en/of planten het stadsleven positief beïnvloeden te faciliteren en te begeleiden in hun groei. Een belangrijk onderdeel is het Let it Grow Lab, de eerste incubator ter wereld die zich richt op bloemen en planten. Let it Grow wil het aanbod van planten verder laten gaan dan op zaterdagmiddag tegen een bloemist zeggen dat je een boeketje voor je geliefde wil met rozen. De reden waarom volgens de oprichters juist deze branche klaar is voor disruptie.

Let it Grow wil de liefde voor planten en bloemen delen en mensen doen inzien wat de waarde ervan is. “We zijn allemaal heel bewust bezig met sporten en eten, maar onderschatten planten en bloemen. Het is bewezen dat je met planten om je heen depressieve gevoelens kunt verminderen, je concentratie kunt verhogen en je minder snel ziek wordt.” Aldus Let it Grow. Tijdens dit groene festival kon je veel duurzame initiatiefnemers ontmoeten met een vernieuwende kijk op planten en bloemen in de stad. Van kunstenaars tot start-ups, van chefs tot architecten, Let it Grow verzamelde de trendsetters van de groene beweging onder één dak. Hieronder 3 van de startups welke zichzelf tijdens het Greenhouse festival presenteerde:

Living light

Living Light is een sfeerlamp die zijn energie oogst uit het fotosyntheseproces van de plant. Ermi van Oers en haar team zijn de eersten die ‘plant microbial fuel cells’ (cellen die energie halen uit de plant’s natuurlijke ecosysteem en het omzetten naar elektriciteit) wisten te verwerken in een designproduct.

Sprinklr

Sprinklr biedt bijzondere plantenselecties voor binnen en buiten rechtstreeks van duurzame kwekers. Je planten worden bij je thuisbezorgd en de Sprinklr app helpt je je planten groen te houden. Zo wordt het makkelijk en leuk om van jou thuis een groene oase te maken. “Let’s sprinkle the grey city green” is het slogan van Sprinklr.

Wildernis

Wildernis Amserdam is een ‘Stadstuinwinkel nieuwe stijl’ vol met kamerplanten, thee, koffie & taart, cursussen/workshops, toffe bakken, plantenhangers, botanische prints, kleine en grote (groen)cadeaus, tuinierspullen, potgrond, zaden, (tuin)boeken, mooie plantenpotten, en nog veel meer. Alles groen, groen, groen…Wildernis is op een missie. Amsterdam moet groener. Meer groen in huis, in de (mini)stadstuin, op het balkon en op je dak. Groen is mooi, gezond en goed voor iedereen.

Ogreen

Tijdens het Greenhouse festival filterden de planten van Ogreen meer dan 1.000 m2 aan schone lucht. Net als bomen dat buiten doen, zijn planten actieve luchtzuiveringsmachines. Ze zetten CO2 om in zuurstof en filteren bovendien schadelijke stoffen uit de lucht en daardoor voel je je veel lekkerder. Niet alle planten doen dat even effectief. Ogreen heeft wetenschappelijk laten onderzoeken welke planten maximaal luchtzuiverend zijn. De gecertificeerde Ogreen planten zijn allemaal zeer actieve luchtzuiveraars. De Ogreen Collectie bestaat momenteel uit 9 kleine en 4 grote Cleam Machines.

Pikaplant

Ook Pikaplant was aanwezig tijdens het festival. Pikaplant is een internationaal disign-label gevestigd in Amsterdam. Met haar originele interieurobjecten verzorgt met kamerplanten met gemak. Pikaplant Jar is een plant die in een luchtdichte biotoop leeft. De plant recyclet al het water en de lucht binnenin, waardoor je het plantje nooit water hoeft te geven. Deze zelfvoorzienende planten zijn verkrijgbaar in zestien Europese landen.

Festivalgangers konden deze dag alles leren over het verzorgen van planten en bloemen en antwoord krijgen op vragen over planten. Te veel licht, te weinig water, te grote pot, te veel tocht: niets is zo moeilijk als het verzorgen van een plant. Tenminste, voor sommige mensen. Door deze informatie kon ook de juiste plant mee naar huis genomen worden. Verder kon je workshops volgen, was er goede muziek, lekker eten en drinken en diverse shop-in-shops. Kortom alles was groen!Greenhouse festival 3

Je verliet de dag echt vol inspiratie om zelf aan de slag te gaan met urban green living. Het festival inspireerde zowel sierteelt als consument.

Wat ons betreft zou het Greenhouse festival frequent en op verschillende plaatsen gehouden mogen worden!

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu