Mama Botanica ~ Clusia op water

folder_openblog

Hallo allemaal, hier een blog van Iris van Mama Botanica op de site van Intenz Home. Ik leer jullie graag meer over planten! In deze video wil ik een leuk project laten zien met de Clusia. Deze koninklijke plant doet het niet alleen goed in de grond, maar ook heel goed in het water! Ik laat je graag zien hoe je deze plant op water kunt zetten en vertel je gelijk wat meer over de achtergrond van hydroponie.

Misschien heb je het al eens langs zien komen, grote planten die met hun wortels in een vaas water staan. En misschien heb je zelf al eens planten op water gezet, bijvoorbeeld wanneer je een plant ging stekken! Het op water laten groeien van een plant heet hydroponie en de Clusia is een plant waarbij je dit erg goed kunt doen. Je kunt deze planten zo kopen, met wortels en al in het water, maar je kunt ze ook zelf maken en ik laat jullie graag zien hoe je dat doet!

Hydroponie

Hydroponie is dus het laten groeien van je plant op water. En dat klinkt misschien heel fancy, maar waarschijnlijk heb je het wel eens toegepast op een plant. Als je bijvoorbeeld een stekje laat wortelen op water, is dat ook hydroponie! Je stekjes moet je op een gegeven moment meestal wel in de grond zetten, om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven groeien. Maar sommige planten kun je langer en beter in het water laten staan dan andere. Dat zijn meestal planten die van nature op een zeer vochtige plek groeien.

Waarom de Clusia wel?

Je kunt veel verschillende planten op water zetten, maar ze zullen het niet allemaal even goed doen. De Clusia is een plant die echt heel lang op water kan staan en dan ook nog steeds groeit! Je kunt hem dus jaren op water hebben staan, zonder dat hij lelijk of ongezond wordt. En dat is omdat deze plant van nature in de mangrove groeit. De Clusia is dus perfect aangepast aan een heel natte omgeving.

Als stekje op water zetten

Je kunt de Clusia als stekje al op water zetten. Daarvoor snij je een zijtakje af, wat je daarna in het water zet. Let er daarbij op dat het steeltje niet te diep in het water staat, een centimeter van de onderkant is al voldoende. En wat ook heel belangrijk is, is dat er geen bladeren in het water staan. En dan is het een kwestie van geduld. Het kan best een tijd duren voordat je wortels ziet groeien, maar zolang je stekje er nog gezond uitziet, is het nog geduld hebben. Wanneer je met een stekje begint, duurt het natuurlijk wel een tijd voordat je een wat grotere plant hebt. Je kunt ook een plant die in de aarde staat, gebruiken om op water te zetten.

Verzorging

Je hoeft nu in ieder geval niet bang te zijn dat je plant te weinig water krijgt. Vul als het nodig is het water aan en ververs het eens in de maand. Het gebeurt soms dat het water een beetje vies wordt. In het begin zit er misschien nog wat aarde tussen de wortels wat loskomt en later kunnen er algen in het water verschijnen. Als je dit ziet, maak je de vaas schoon en spoel je de wortels van je plant af. Daarna kan die weer terug op z’n plek.

Voeding

Het is niet nodig om je plant extra voeding te geven, de Clusia groeit niet heel hard en haalt ook voedingsstoffen uit het water. Wil je toch voeding geven? Doe dan een of twee druppels in het water en ververs een dag later het water helemaal. Hierdoor kan de plant wel voeding opnemen, maar staat hij niet te lang in water me teen overschot aan voeding. Als er te veel voeding in het water zit, kan dat de wortels beschadigen en heb je veel sneller last van water dat bruin wordt, of waarin algen verschijnen. In feite is voeding dus niet nodig, vooral niet als je bronwater gebruikt.

Licht

Zet je plant op een plek met indirect licht, dat is een lichte plek, zonder dat de zon er fel op schijnt. Direct zonlicht is niet goed voor je plant en zorgt er ook voor dat er sneller algen in het water groeien.

Levensduur

De Clusia kan echt heel lang op deze manier leven, het is dus niet zo dat dit een projectje is dat er voor een maand mooi uit ziet. Maar het kan vooral in de eerste periode gebeuren dat er wortelrot verschijnt, omdat je plant zich nog moet aanpassen aan de nieuwe omgeving. Dit zie je aan wortels die zacht en bruin worden. Als dit gebeurt, dan snij je de beschadigde wortels weg en maak je de vaas schoon. Hierna kun je je plant weer in schoon water zetten.

Conclusie

Dit is een perfect project voor als je het ook zo leuk vindt om ook de wortels van een plant te zien groeien. De wortels kunnen zich helemaal naar de vaas vormen zoals je op de foto ziet.

Hou je je plant liever in de grond?

Bekijk dan mijn spotlight video over de Clusia, die helemaal gaat over de verzorging. En als je het leuk vindt om meer te leren over je planten, volg me dan op YouTube of Facebook voor meer videos en op Instagram voor foto’s van de planten hier bij mij thuis. Dit was het voor deze keer, ik zie je graag bij een volgende video weer!

Bekijk hier de video over de verzorging van de Clusia en de luchtzuiverende kwaliteiten van deze plant:  https://youtu.be/kZgugaFomqU

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu