Masterclass bij het Clusius college

folder_openblog, vlog

Het Clusius college Alkmaar stelde de vraag een gastcollege te geven tijdens de Masterclass ‘Green project’. Perfect, want ik mocht over mijn passie groene planten vertellen! Lucinda van der Ploeg verzorgde het andere gastcollege. Lucinda is floraldesigner en verzorgt daarnaast ook workshops voor Bloomon.

Masterclass

Deze masterclass was voor leerlingen van het Clusius college, hun stagebegeleiders en geïnteresseerden zoals bloemisten. Spontaan vatte we het idee om het helemaal anders te doen namelijk samen, interactief onze presentaties geven. Dat was best spannend omdat Lucinda en ik elkaar vooraf nog helemaal niet kende!

Na onze introductie vertelde Lucinda hoe ze te werk gaat bij het maken van een arrangement. Zit niet alleen achter je iPhone of computer, maar ga er op uit, de natuur in! Daar vind je zoveel moois! Maak foto’s van de bijzondere dingen die je ziet. In het bos heb je mooie structuren van boomstronken, mos, blaadjes en bloemen. Op het strand kan je aparte objecten vinden die aangespoeld zijn, deze kan je weer verwerken in je arrangementen, bijvoorbeeld de brandslang die ze vond op het strand, helemaal volgroeid met zeeschelpen.

Middels schetsen vertelde Lucinda de leerlingen in de zaal hoe je een arrangement kan maken die écht van jou is omdat je er al je eigen ideeën in gestopt hebt. Zeiden je ouders ook altijd ‘’doe niet zo eigenwijs’’? vroeg ze de leerlingen. Het betekend eigenlijk eigen~wijze, doet het lekker op je eigen manier!

Presentatie

In mijn presentatie vertelde ik meer over de teelt van de clusia binnen ons bedrijf en het sterke luchtzuiverende vermogen wat de clusia heeft. Ons binnenklimaat is 5 tot 10 keer meer vervuild dan de buitenlucht. Er wordt steeds meer bekend hoe schadelijk fijnstof eigenlijk is. Het vergroenen van onze leefomgeving is daarom erg belangrijk. Planten in huis kunnen ons helpen fijnstof zeer effectief te verwerken en in hun wortels om te zetten naar onschadelijke en bruikbare stoffen.

Daarnaast meer verteld over de mysterieuze planten: hydnophytum en myrmecodia. Deze planten zijn mysterieus omdat zich in de knol van de plant een gangenstelsel bevind waar, in de tropen, mieren zich kunnen vestigen. Om die reden wordt deze plant ook wel een mierenplant genoemd! Via foto’s meer laten zien over de veredeling bij onze toeleverancier Bak uit Assendelft en over de teelt bij ons in de kas, want er gaat veel aan vooraf voordat een plant in de winkel staat!


Heel erg leuk hoe het mierenplantje vanavond ontvangen werd bij bloemisten en leerlingen van het Clusius college!!

Na onze presentaties werden de winnaars van de kwalificatie ronde bloembinden Skills Heroes 2017 bekend gemaakt. De middag voorafgaande aan de Masterclass was er namelijk hard gewerkt aan de mooiste creaties. Per jaargang werd een winnaar bekend gemaakt.

Wij vonden het erg leuk om dit gastcollege te verzorgen, het was leerzaam om meer over elkaars vakgebied te weten te komen. Ook hebben we ervaren hoe ondernemend en actief het Clusius college in Alkmaar is, en met een kas als onderdeel van het gebouw voelde we ons helemaal thuis!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu