Musa Oriental Dwarf

folder_openIntenz Stories

Het verhaal van de bananenplant.. Veel mensen kennen de bananenplant (Musa) van verre reizen en vakanties, want ze groeien overal in warme streken, van Tenerife tot Indonesië en van Thailand tot Mexico.

Schijnstam

De bananenplant wordt vaak bananenboom genoemd, omdat hij een schijnstam heeft. Vanuit het middelpunt wordt steeds een nieuw bladerendek omhooggeduwd, die zich vervolgens ontvouwt. De schijnstam van de Musa kan een omvang van maar liefst drie meter worden.

De bloemen ontwikkelen zich aan een dikke bloemstengel met een vaak purperen schutblad. Aan het uiteinde van de hangende bloemstengel zitten de mannelijke bloemen en hogerop de vrouwelijke die uitgroeien tot bananen. Omdat de bloeiwijze door de zwaartekracht naar beneden hangt en de bananen naar het licht omhoog willen groeien, worden de bananen krom van vorm.

intenzhome 2Op plantages waar bananen geproduceerd worden, duurt het ongeveer anderhalf jaar van planten tot oogsten. De moederplant sterft dan af, maar inmiddels hebben zich uit de wortelstokken jonge scheuten gevormd die je weer kunt stekken. Deze stekken zorgen weer voor een volgende oogst.

Deze uit de familie Musaceae afkomstige exoot heeft stoere bladeren. Een echt kenmerk van alle bananen planten: grote, gaafrandige bladeren met een vaak iets golvende rand. Soms is er een donkere bladtekening in het blad, wat de sierwaarde extra verhoogd. De grote bladeren van de plant zijn dun en scheuren snel. Bananenplant draagt als woonplant zelden vruchten.

Een van de oudste gewassen

De banaan is een van de oudste geteelde gewassen: volgens boeddhistische geschriften al sinds de zesde eeuw voor Christus. Op plantages werden de bananenplanten (met dank aan hun grote bladeren) in eerste instantie gebruikt om koffie-, cacao- en peperplanten te beschermen tegen de felle zon en pas daarna gewaardeerd om de vruchten. Een Amerikaanse ingenieur bracht in 1871 de bananenproductie in Costa Rica commercieel op gang. De van oorsprong Zuidoost-Aziatische plant heeft zich van daaruit verspreid over de rest van de wereld, en wordt nu in vele tropische landen gekweekt. Uiteraard om zijn heerlijke vrucht.

In Alanya begon de ontdekking van de banaan ook vrij negatief: in de tweede helft van de 19de eeuw voeren schepen uit van Alanya naar bijvoorbeeld Egypte en Cyprus. Onder andere om bonen, noten en thee te ruilen voor olie en zeep. Op een gegeven moment nam handelaar Serifali Ahmet Aga een bananenplant mee terug naar het Turkse eiland. Hij plantte de plant en enige tijd later groeiden er kromme, gele vruchten aan. De familieleden van de heer Aga moesten absoluut niks van deze hoogstwaarschijnlijk erg giftige vruchten hebben. De huishoudster trok zich hier niks van aan, omdat ze allerlei insecten van de op de grond gevallen bananen zag eten. Ze proefde, genoot en bleef leven! Ineens was de giftige banaan niet giftig meer. Binnen korte tijd stond Alanya dan ook vol met bananenplantages.

Het assortiment bananenplanten is beperkt. De meest voorkomende variëteiten zijn ‘Musa ‘Tropicana’ en ‘Musa Dwarf ‘Cavendish’. De meeste bananenplanten worden als dwergbanenplant aangeboden en zijn door het formaat ook geschikt voor in de huiskamer. De Musa Mini onderscheidt zich in zijn compacte groei en soms rode kleur van de stam. intenzhome 3

Alle eetbare bananen zijn kweekproducten op basis van Musa acuminata. Er zijn ongeveer 400 gangbare rassen van banaan. Het sortiment is te verdelen in rassen voor de verse consumptie en in rassen om te bakken of te koken.

Om bananenplant in bloei te krijgen, is geduld nodig én een ruimte waar hij permanent kan doorgroeien met veel licht en hoge temperaturen, bijvoorbeeld in een serre. Na 3-4 jaar kan de plant dan gaan bloeien en vrucht geven.

Bananenplant kan van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin staan op een zonnige, windstille plek. Binnen laten overwinteren, in het voorjaar rustig laten weggen aan de felle zon, om verbranding te voorkomen.

Bananenplanten winnen steeds meer aan populariteit. Begrijpelijk want deze omvangrijke groep van tropische planten geven zonder meer een exotische uitstraling aan uw huiskamer.

Bron: mooiwatplantendoen.nl

Foto’s: Wonen bij Chantal

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu