Onderzoek Luchtzuiverende werking

folder_openblog, vlog

Onderzoek bij Wageningen Universiteit & Research (WUR)

De afdeling Glastuinbouw van Wageningen University en Research doet onderzoek naar de luchtzuiverende werking van planten. Plantenfysioloog Pieter de Visser is onderzoeker en projectleider. We hebben Pieter gevraagd onderzoek te doen naar de luchtzuiverende kwaliteiten van de Clusia rosea Princess. In een aantal luchtdichte opstellingen werden de planten getest.

Formaldehyde

Waar komt Formaldehyde voor? Bijna overal in het binnenklimaat:

  • Formaldehyde wordt gebruikt in onder andere spaanplaten, MDF, UF-isolatie en textiel (kleding, gordijnen en vitrages). In de luchtjes die je vaak in de bouwmarkt ruikt zit ook formaldehyde!
  • Formaldehyde wordt in cosmetica veel gebruikt als conserveermiddel, in een vorm die langzaam de formaldehyde afgeeft. Ook wordt in de cosmetische industrie de formaldehyde veel gebruikt als ontsmettingsmiddel van installaties en verpakkingen, en er blijft dan onvermijdelijk een restant formaldehyde in het product.
  • Verder zijn er veel industriële processen waar formaldehyde wordt gebruikt en er sporen van achter blijven in de producten.

Hoe erg is formaldehyde?

In lage concentraties kan het al snel tot irritatie van ogen en keel leiden. In hoge concentraties zeer schadelijk, volgens sommige onderzoekers zelfs kankerverwekkend.

Wat doet de plant er mee?

Een Clusia rosea Princess neemt formaldehyde zeer snel op via haar bladeren en verwerkt het in haar weefsels: een hoge concentratie is binnen een half uur al opgenomen uit de directe omgeving van de plant. De plant heeft er gelukkig geen last van.

Hoe is de opname van formaldehyde onderzocht bij de Clusia rosea Princess?

Door planten te plaatsen in glazen stolpen en te meten of de formaldehyde verdwijnt. De startconcentraties aan formaldehyde (FA) waren ca. 350 ppb. Als je de maximaal door de WHO toegestane concentratie van 80 ppb neemt, kan de Clusia rosea Princess die hoeveelheid in de meetstolp in ongeveer een half uur verwerken.

Benzeen / Xyleen

De stof benzeen is zeer kankerverwekkend. We hebben voor onze eigen veiligheid de testen met xyleen gedaan, wat minder schadelijk is voor de mens maar wat in de plant hoogstwaarschijnlijk hetzelfde gedrag vertoont als benzeen. Benzeen en xyleen komen uit uitlaatgassen en uit sigarettenrook. Vergelijkbare stoffen komen uit lijn en kopieermachines. Clusia rosea Princess blijkt volgens de enkelvoudige meting snel xyleen te kunnen opnemen, met een snelheid die hoger is dan gebruikelijk voor vergelijkbare typen vluchtige organische stof.

Wat kan de Clusia rosea Princess nu precies?

De Clusia kan in verhouding tot andere bij WUR geteste plantensoorten als een van de beste formaldehyde en xyleen opnemen. Andere plantensoorten hadden eenzelfde of mindere prestatie als de Clusia rosea Princess.

Dr Pieter de Visser, Wageningen University & Research (WUR)

Juli 2018

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu