Stekjes maken

folder_openblog

Een Chlorophytum kan stekjes geven. Leuk voor de sier aan de plant, maar je kunt er ook nieuwe plantjes van maken!

Het makkelijkste is een stekje snijden en deze in laagje water laten bewortelen. Het duurt iets langer dan wanneer je een stek in de aarde laat wortelen, maar zeker als je er thuis mee aan de slag gaat is het een prima alternatief ten opzichte van aarde. Deze methode word ook wel hydroponie genoemd. Zet de stekjes in een glas met een klein laagje water zodat de worteltjes verder kunnen groeien. Een chlorophytum maakt snel worteltjes, binnen een week zijn de eerste al zichtbaar.

Weetjes over de Chlorophytum:
De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘chloros’, dat groen, en ‘phyton’, dat plant betekent. Er zijn ruim 200 soorten en ze komen van nature voor in de tropische en subtropische gebieden van Afrika en Azië.

De chlorphytum wordt ook wel gras lelie of spider plant genoemd. Hij maakt smalle, lange bladeren van 10 tot 40 cm lang. In de zomer vormt deze plant bloemstengels waar kleine stekjes aan groeien. Deze stengels kunnen erg lang worden, wel tot een meter. Hoe langer je ze aan de plant laat hangen, hoe meer stekjes aan de bloemstengel komen. Het opkweken van een stekje tot een grote plant in huis duurt ongeveer een jaar.

Sterke plant

Een chlorophytum is een sterke plant, dit komt mede door de vlezige wortels, hierin kan hij goed water vast houden om te overleven wanneer hij wat droger is. Deze wortels zijn zo sterk dat wanneer er veel wortels gevormd zijn, hij zichzelf omhoog kan duwen uit de pot.

De plant kan op een schaduwrijke plaats staan, de strepen op de bladeren worden dan smaller. Het beste is een lichte plaats maar niet in de volle zon. De ideale termperatuur voor een Chlorophytum Atlantic ligt tussen de 18 en 24°C. Sterke temperatuurwisselingen kunnen beter voorkomen worden.

Luchtzuiverend

Een chlorphytum is een echte Air So Pure plant, een die de lucht zuivert dus! Onderzoeken bij NASA en Fytagoras hebben de luchtzuiverende werking aangetoond. Bewezen luchtzuiverend dus!

Leuk, zelf stekjes maken van de chlorphytum! Wij gaan heerlijk realex het weekend in, love my job 😉

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu