Werken in een groene omgeving

folder_openblog

Tijdens de grote Greenport Aalsmeer conferentie werden deelnemers, waaronder veel overheden met kantoren zoals provincie en gemeenten oproepen om hun eigen werkplekken te vergroenen. Zij werden verwezen naar de campagne ‘Natuurlijk werkt’. Op de site staat een animatie en een test die organisaties kunnen doen om het rendement van natuurlijke werkplekken te berekenen.

SIGN heeft tijdens deze conferentie een aantal innovaties getoond, waaronder de GreenNest toren die getest is met de Asplenium Cripsy Wave. Na afloop kregen alle bezoekers deze Air So Pure plant mee naar huis om een start te maken met een natuurlijke werkplek. Om extra aandacht te vragen voor de luchtzuiverende werking van planten liet SIGN ook de iGreen plant bag zien welke zij ontwikkeld hebben. Deze innovatieve rugzak met daarin een plant, filtert de lucht actief door een ventilator, en via een mondkapje krijgt men schone lucht toegediend.

Baseer werk op de principes van de natuur

Dat was de boodschap van deze conferentie. De mens en onze hersenen zijn gemaakt om in de natuur te overleven. We zoeken beschutting, uitzicht, leven met de seizoenen, en voelen ons thuis bij het lichtverloop, de geluiden en de vormen van de natuur. Het natuurlijker maken van werkplekken en het stimuleren van gezonder gedrag zal het probleem van burn-out niet van de aardbodem vagen. Maar natuurlijk ingerichte werkplekken dragen aantoonbaar bij aan gezondere medewerkers.

Steeds meer werknemers raken burn-out

Logisch, want mensen zijn niet voorbereid om in vierkante kantoorruimtes te werken. Ook niet om de hele dag naar schermen te staren en te leven op fastfood. Wij zijn gemaakt om in de natuur te leven, met ons lichaam en spierkracht te werken, elkaar verhalen te vertellen bij het kampvuur, te slapen als het donker is, en ons te voeden met verse producten van het seizoen.

Op weg naar gezonder werken

Hoe werk georganiseerd is en hoe mensen met elkaar omgaan op de werkvloer verschilt per werkplek. Maar vrij algemeen geldt: we bewegen te weinig, eten ongezond en de werkomgeving is onnatuurlijk ingericht. Voor al deze onderwerpen bestaan oplossingen die bewezen werken. En die onderwerpen en goede voorbeelden staan centraal op “Natuurlijkwerkt.nl”. Zij hebben hier het volgende filmpje over gemaakt

Groene en natuurlijke werkplek

Groen is onze natuurlijke habitat. Idealiter heeft elke werkplek uitzicht op levend groen, want de grootste (financiële) bijdrage van groen is het ontstressende effect en productiviteitsverhoging. Bovendien zuiveren groene planten de lucht en verhogen de luchtvochtigheid, zodat ze het probleem met droge lucht in de winter significant verkleinen. Het was mooi om op het Greenport Aalsmeer event te ervaren dat steeds meer mensen zich hier bewust van zijn en aan de slag gaan met oplossingen om door middel van planten in hun werk en leef omgeving een beter klimaat te realiseren.

December 2018

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Menu